Resepi 2 Kilo Ikan Kembung Lemak Cili Padi Club ~ Green Chili Chicken à® à®± ன ஠ல ல à® à® à®à®© Ayam Masak Cili Padi Live Cooking Youtube
Resepi 2 Kilo Ikan Kembung Lemak Cili Padi Club ~ Green Chili Chicken à® à®± ன ஠ல ல à® à® à®à®© Ayam Masak Cili Padi Live Cooking Youtube. Dalam bekas kuning itu ialah stok ikan yang terdiri dari 2 kilo ikan mackarel. Kerabu ni maklong dah buat minggu lepas tapi baru nak blog hari ini. Tumbuk 3 ulas bawang putih 10 batang cili padi 2 batang cili merah. Tutup bekas tu dan simpan dalam peti ais semalaman. Kalau di malaysia kita gunakan ikan kembung.
Tanpa tunggu lama, mari kita lihat resepi ikan kembung bakar yang dikongsikan oleh rosma ros di laman facebook. 1 sudu makan gula pasir minyak untuk menggoreng cara: Ikan tenggiri atau jenahak atau apa2 jenis ikan yang sesuai • premix serbaguna chombeekitchen 2 sudu besar( campuran serbuk • cili,serai, lengkuas, halia dan kunyit) • air • cili kisar 2 sudu bsr/cili serbuk • serai 1 btg, daun limau purut 4/5 helai, asam keping • minyak masak, garam, gula dan perasa • santan 1 kotak kecil Resepi nasi lemak seringgit lama, resepi nasi lemak kukus, resepi nasi lemak sedap, resepi nasi lemak ayam berempah, resepi nasi lemak azie kitchen, resepi nasi lemak kuning, resepi nasi lemak simple, resepi nasi lemak santan kotak, resepi nasi ayam, resepi nasi kerabu, resepi nasi goreng cina, resepi nasi arab, resepi nasi goreng, resepi nasi jagung, resepi nasi minyak, resepi nasi tomato. Blend semua bhn2 ats pastu perah limau kasturi dan hiris setangkai cili hijau besar dan dadukan buah tomato.
71 kg ikan kembung (dipotong dua) 1 ikat taugeh kasar 1 cawan tempoyak 1 batang serai 10 biji cili padi serbuk kunyit garam cara memasak: Cara penyediaan ikan gerut masak lemak cili api 1. Tak kisah jenama ape pun janji yg manis jgn yg masin pulak. Ada orang rendam 5 minit dalam air kapur utk hilangkan hancing. Masak hingga kuah pekat atau pecah minyak. 10 biji cili masak + cili hijau; · sebelum diangkat masukkan daun limau purut, selasih dan ketumbar. Sedapnya ikan keli ni sebab isi dia lembut dan sedap.
Tak kisah jenama ape pun janji yg manis jgn yg masin pulak.
Cili padi hijau & merah; Blend semua bhn2 ats pastu perah limau kasturi dan hiris setangkai cili hijau besar dan dadukan buah tomato. Timun, daun salad, nenas, bunga kantan, daun kesum, cili, telur rebus & petis cara2: 1) setelah ikan siap dibersihkan, masukkan garam anggaran 1 kilo ikan seratus gm garam. Dalam bekas kuning itu ialah stok ikan yang terdiri dari 2 kilo ikan mackarel. Resepi ikan pari bakar sambal. Ikan gerut perap dengan kunyit dan garam. Masa musim tahun baru cina baru ni mak long beli 2 kilo ikan kembung dipasar. Resepi ikan pari bakar sambal. Tanpa tunggu lama, mari kita lihat resepi ikan kembung bakar yang dikongsikan oleh rosma ros di laman facebook. Perasa 2 sudu besar sos ikan 1 sudu besar sos tiram. Rebus ikan & buang tulang. Masak sambal, berlada, masak lemak dan sebagainya.
Kemudian ambil isinya, asingkan tulang dan kepala ikan rebus, jangan buang. Masukkan ubi kentang, bawang besar dan lada hijau. 3) cari bekas yang bertutup rapat. Tutup bekas tu dan simpan dalam peti ais semalaman. Cili padi hijau & merah;
1.ikan pari dipotong 2 cm persegi,kemudian di basuh bersama assam jawa. · sebelum diangkat masukkan daun limau purut, selasih dan ketumbar. Masak hingga kuah pekat atau pecah minyak. 4 ulas bawang merah kecil; Masak lemak pucuk paku dan ikan aye. 1 kilo ikan kembung/selayang 10 ulas bawang kecil cili kering/cili padi belacan 2 batang serai asam keping bunga kantan daun kesum hiasan: Rempah kari dan cili serbuk dibancuh dengan sedikit air. Tumis dan kacau sampai pecah minyak.
Atuk abah pulak sampai dah jemu tengok ikan kembung.
2 kilo ikan kerisi 1 cawan santan pekat 4 batang serai 2 inci lengkuas 2 ketul gula kabung 1 sudu garam segenggam cili kering 4 biji bawang besar cili pedas ikut selera. Masak hingga kuah pekat atau pecah minyak. 1/2 kilo ikan pari cuci kemudian salut ngan asam jawa tanpa air. • siap dan boleh dimakan. • masukkan ikan yang telah dicuci ke dalam periuk bersama cili padi yang telah dikisar dan serai yang telah dititik. Ikan gerut perap dengan kunyit dan garam. Rempah kari dan cili serbuk dibancuh dengan sedikit air. Gaul rata jangan sampai hangus. 1 ikan yang telah dibersihkan disusun di dalam kuali 2 masukkan garam (ikut selera), asam gelugor, dan air menutupi paras ikan. Tumbuk 3 ulas bawang putih 10 batang cili padi 2 batang cili merah. Timun, daun salad, nenas, bunga kantan, daun kesum, cili, telur rebus & petis cara2: Ada orang rendam 5 minit dalam air kapur utk hilangkan hancing. · sebelum diangkat masukkan daun limau purut, selasih dan ketumbar.
Kalau nak buat guna ikan kembung fresh bolehlah bakar dulu atau goreng dulu ikan tersebut. Tumis bersama daun kari dan halba campur sampai naik bau. 2.masak air panas,dan celur ikan dalam masa 5 hingga 10 minit, 3.kisar jintan manis,jintan putih,bawang merah,bawang putih hingga lumat. Resepi ikan kembung bakar cili api. Kuah kerutuk ini lebih sedap jika dipanaskan semula.
Ikan tenggiri atau jenahak atau apa2 jenis ikan yang sesuai • premix serbaguna chombeekitchen 2 sudu besar( campuran serbuk • cili,serai, lengkuas, halia dan kunyit) • air • cili kisar 2 sudu bsr/cili serbuk • serai 1 btg, daun limau purut 4/5 helai, asam keping • minyak masak, garam, gula dan perasa • santan 1 kotak kecil · sebelum diangkat masukkan daun limau purut, selasih dan ketumbar. Timun, daun salad, nenas, bunga kantan, daun kesum, cili, telur rebus & petis cara2: Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga naik minyak. Ada orang rendam 5 minit dalam air kapur utk hilangkan hancing. Tumis bersama daun kari dan halba campur sampai naik bau. Cuma ikuti sahaja resepi di bawah ini. • masukkan ikan yang telah dicuci ke dalam periuk bersama cili padi yang telah dikisar dan serai yang telah dititik.
Kerabu ni maklong dah buat minggu lepas tapi baru nak blog hari ini.
2 ekor ikan kembong yang telah dimasak diambil isinya sahaja. Mesin dan tapis isi ikan tadi, ambil airnya. Masak hingga kuah pekat atau pecah minyak. Dalam bekas kuning itu ialah stok ikan yang terdiri dari 2 kilo ikan mackarel. Ada orang rendam 5 minit dalam air kapur utk hilangkan hancing. 3 sudu taucu 1 biji timun; • masukkan ikan yang telah dicuci ke dalam periuk bersama cili padi yang telah dikisar dan serai yang telah dititik. 4 ulas bawang merah kecil; Kemudian ambil isinya, asingkan tulang dan kepala ikan rebus, jangan buang. 2 kilo ikan kerisi 1 cawan santan pekat 4 batang serai 2 inci lengkuas 2 ketul gula kabung 1 sudu garam segenggam cili kering 4 biji bawang besar cili pedas ikut selera. Kemudian masukkan air, garam dan asam keping untuk hilangkan hanyir. Resepi lebih kurang seperti smoked mackerel salad yang maklong pernah buat dulu. Ikan tenggiri atau jenahak atau apa2 jenis ikan yang sesuai • premix serbaguna chombeekitchen 2 sudu besar( campuran serbuk • cili,serai, lengkuas, halia dan kunyit) • air • cili kisar 2 sudu bsr/cili serbuk • serai 1 btg, daun limau purut 4/5 helai, asam keping • minyak masak, garam, gula dan perasa • santan 1 kotak kecil
Post a Comment for "Resepi 2 Kilo Ikan Kembung Lemak Cili Padi Club ~ Green Chili Chicken à® à®± ன ஠ல ல à® à® à®à®© Ayam Masak Cili Padi Live Cooking Youtube"